Tweety na temat @pzworgpl

Aktualności

Sprawozdanie z działalności szkółki ekologiczno-wędkarskiej w roku 2012. Koło nr 1 w Brzegu

Aktualności | 2013-03-14 | Publikujący: Koło PZW Brzeg nr 1

Sprawozdanie
z działalności szkółki ekologiczno-wędkarskiej
w roku 2012

Rok 2012, to kolejny rok współpracy naszego koła z PSP3 w Brzegu, na terenie której odbywała się część zajęć szkółki ekologiczno-wędkarskiej, a pozostałe tradycyjnie w siedzibie Koła PZW nr1 w Brzegu. Zajęcia prowadzone są pod patronatem i przy aktywnym udziale członków Zarządu Koła nr1 w Brzegu, którzy w każdej chwili służą pomocą i aktywnym wsparciem działań podejmowanych przez szkółkę. Szczególną opieką otacza nas kolega prezes Franciszek Kita
i skarbnik Koła kolega Edward Łowkis.

Głównymi celami, które realizujemy w szkółce jest zapoznanie uczniów z zasadami sportu wędkarskiego, przygotowanie dzieci do aktywnego uczestniczenia w zawodach wędkarskich dla dzieci i młodzieży oraz wiedzy z zakresu poszanowania przyrody w najbliższym otoczeniu ucznia,
a szczególnie zasobów wodnych na naszym terenie. Dzieci przygotowują się do złożenia egzaminu na kartę wędkarską poznając również zasady prawidłowego wędkowania, co w efekcie ma przeciwdziałać kłusownictwu i wdrożyć u dzieci świadome zachowania ekologiczne (np. w tym roku odbyły się zajęcia na temat wykorzystania materiałów wtórnych do wykonania różnych narzędzi wędkarskich). W bieżącym roku w działalności szkółki ważne miejsce zajęły również zajęcia
z zakresu dyscyplin w wędkarstwie rzutowym (castingu wędkarskiego) dla dzieci do lat 14(kadeci)

Jak co roku praca szkółki pokrywała się z okresami pracy szkół. Do czerwca zajęcia odbywały się dwa razy w tygodniu na zajęciach w szkole (poniedziałek i piątek) oraz w poniedziałek w klubie. natomiast od września dzieci mają możliwość spotkania się raz w tygodniu w szkole i raz w siedzibie Koła. W sumie przez szkółkę w tym okresie przewinęło się prawie 30 dzieci. W chwili obecnej, od września uczęszcza systematycznie 16 – cioro uczniów.
W trakcie zajęć dzieci mają możliwość korzystania z materiałów zamieszczanych w Internecie, przekazanych przez członków Koła PZW nr1 w Brzegu, a także sprzętu wędkarskiego zakupionego dzięki uprzejmości kolegów z Zarządu naszego Koła. Szczególne podziękowania należą się kolegom Franciszkowi Kicie, Piotrowi Jerzykowi i Edwardowi Łowkisowi.

Najważniejsze imprezy, w których brały udział nasze dzieci to Wojewódzkie Mistrzostwa
w Wędkarstwie Spławikowym dzieci i młodzieży szkół podstawowych i gimnazjów, Wojewódzki Turniej Wędkarski oraz Okręgowe Zawody Rzutowe. Dzieci rozpoczęły od września przygotowania do uzyskania przez dzieci statusu członka uczestnika PZW poprzez złożenie egzaminu na kartę wędkarską. Rok zakończyliśmy sukcesami w postaci zdobycia nagrody II stopnia za działalność szkółki w Okręgu i indywidualne osiągnięcia medalowe naszych członków, Wiktorii Dłucha i innych dzieci. Świadczy to o postępach, które czynią dzieci.

Jak co roku dobrymi duchami naszej działalności są służący zawsze czasem, dobrą radą
i sponsoringiem państwo Łozińscy ze sklepu wędkarsko – zoologicznego znajdującego się przy ulicy Rybackiej, państwo Postawczuk oraz członkowie Zarządu Koła, którym na koniec serdecznie dziękujemy w imieniu swoim i wszystkich dzieciaków.

Opiekunowie Koła             Janusz Włodarczyk i Arek Wierzbicki

Poleć znajomemu